Co to jest masa solna?
Masa solna to jedna z najlepszych mas plastycznych do zabawy z dziećmi a nawet dla domowych rzeźbiarzy. Jest ona prosta i tania w wykonaniu, a jej możliwości twórcze są ograniczone jedynie wyobraźnią. Masa solna jest to masa wykonana przy użyciu soli kuchennej. Jest ona plastyczna i nadaje się do tworzenia niewielkich rzeźb domowych, pamiątek, prezentów czy po prostu zabawy.
Jak zrobić masę solną?
Masa solna, jak zostało wcześniej wspomniane w tekście, jest masą wykonaną z między innymi soli kuchennej. składniki potrzebne do jej stworzenia są ogólnodostępne i często są używane w gospodarstwach domowych. Do jej stworzenia potrzeba, oprócz soli, mąkę i wodę. Proporcje z jakich tworzona jest masa, zależy do jej finalnego przeznaczenia. Najczęściej stosowane proporcje to 2:1. Przy szklance mąki, należy użyć pół szklanki soli, na dwie szklanki mąki jedną szklankę soli i w ten sposób powielamy składniki zachowując proporcje. Woda jest tutaj składnikiem łączącym, tworzącym masę. Nie jest ona konkretnie określona, ponieważ jej ilość jest zależna od zastosowania masy oraz od grubości ziarenek soli i rodzaju mąki. Założenie jest takie, że wody powinno się dolewać stopniowo ugniatając masę, do momentu, kiedy jest ona elastyczna ale nie rozpadająca się w dłoniach. Nie powinna ona się również zbytnio kleić do rąk, gdyż to stanowi o zbyt dużej ilość tego składnika. Do masy można również dodać barwnika spożywczego lub odrobinę zwykłego proszku barwiącego (przykładowo rozdrobnić zaschniętą farbę akwarelową). Po dodaniu barwnika, masa będzie kolorowa i gotowa do tworzenia.
Jakiej mąki i soli najlepiej użyć?
Najlepsza sól do masy solnej to zwykła, najtańsza biała sól o drobnych ziarnach. Jest ona dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym, a jej cena to 1-2 zł. Jeśli chodzi o mąkę, jest to kwestia indywidualna. Jeśli chcemy aby masa była delikatniejsza można użyć mąki krupczatki, aby była śnieżnobiała mąki tortowej, a mąka kukurydziana zabarwi masę na delikatny kolor żółty. Oczywiście warto spróbować zabawy z różnymi rodzajami mąki i dobrać odpowiedni rodzaj pod własne preferencje i zastosowania masy.
Jak utwardzić masę solną?
Najprostszym sposobem, lecz trochę czasochłonnym, jest suszenie masy na świeżym powietrzu. Kiedy masa jest zbyt lejąca, rzadka, ten sposób nie nada się, gdyż forma utworzona może się zniekształcić. Kolejnym sposobem jest suszenie masy w piekarniku. Najbardziej optymalna temperatura do suszenia to 50-65 stopni. Przy wyższej temperaturze masa może popękać. Czas jaki jest potrzebny na utwardzenie jest zależny od grubości, gęstości masy, więc należy sprawdzać stan suszenia co kilka minut, aby była ona odpowiednio wysuszona i nie popękała, co również może się zdarzyć przy za długim procesie suszenia. Po utwardzeniu masę śmiało można pomalować farbkami. Nie powinny one jednak być zbyt wodniste. Do malowania po figurek z masy solnej, powinno się stosować farb na bazie oleju (np. farby olejne).