NAJNOWSZE

Jak zrobić omlet?

Omlet to jedna z najpopularniejszych potraw przyrządzanych z jajek. Istnieje wiele przepisów i jeszcze więcej wariacji na temat tego dania. Jak zrobić omlet? Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Jak zrobić omlet – podstawowe składniki

Technika przyrządzania omleta którą stosuje się do dziś. została wymyślona przez Francuzów.

Tradycyjna wersja omleta jest potrawą wytrawną, podawaną na słono. Podstawowy przepis, który powstał we Francji, wymaga użycia jedynie 3 składników – jajek, wody i soli. Placek powstały z masy jajecznej wylanej na rozgrzaną patelnię powinien być puszysty i ścięty, ale nie wysuszony. Omlet nie wymaga przewracania. Można go serwować saute lub z ulubionymi dodatkami, które dodaje się jeszcze w trakcie smażenia.

Jak zrobić omlet z dodatkami?

Nie tylko Francuzi wiedzą, jak zrobić omlet. Włosi przyrządzają swoje omlety z dodatkiem oliwy, warzyw, wędlin i serów oraz zapiekają je w piecu. Taki włoski placek, przypominający swoją formą pizzę, nazywany jest frittatą. Z kolei Hiszpanie do omleta dodają cebulę i ziemniaki oraz obsmażają go z obu stron. Ten puszysty, rumiany omlet ziemniaczany to w Hiszpanii tortilla de patatas.

Jak zrobić omlet japoński?

Omlety znają też Japończycy. Potrawa ta w kuchni japońskiej nosi nazwę tamagoyaki i jest przygotowywana na prostokątnej patelni. Masę jajeczną wylewa się na patelnię cienką warstwą i tuż po ścięciu zwija, dolewając kolejną porcję. Do ciasta dodaje się między sos sojowy, a gotowy omlet ma słodko-słonawy smak i dzięki technice smażenia składa się z kilku warstw. Często spotyka się go jako dodatek do sushi.

Jak zrobić omlet na słodko?

Z myślą o wielbicielach słodkości powstał omlet cesarski, serwowany w Austrii pod nazwą Kaiserschmarrn jako forma deseru lub słodkiego dania głównego. Jest to słodki, puszysty naleśnik, który powinien być rozdrobniony w trakcie smażenia na patelni. Jak zrobić omlet w słodkiej wersji? Poza jajkami potrzeba odrobiny mleka, mąki i cukru pudru oraz – opcjonalnie – rodzynek. Różnica w wykonaniu polega na oddzieleniu żółtek od białek – białka należy ubić na sztywną pianę, połączyć z pozostałymi składnikami i tak powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię. Pod koniec smażenia omlet powinien być rozdrobniony na mniejsze kawałki, a tuż przed podaniem oprószony cukrem pudrem. Omlet cesarski serwuje się w towarzystwie powideł śliwkowych.

Każdy, nawet posiadając minimalne zdolności kulinarne, wie jak zrobić omlet i z pewnością poradzi sobie z wykonaniem tego prostego i smacznego dania. W zależności od tego, co znajdzie się w lodówce, omlet może być pysznym śniadaniem, sycącym obiadem lub lekką kolacją.

Latest Posts

NIE PRZEGAP