Co wiadomo o ziemniakach?
Ziemniak jest warzywem uprawianym prawie na całym świecie.W bulwach kryją się cenne składniki odżywcze oraz smakowe. Skrobia jest jednym z głównych składników odżywczych.
Oprócz skrobi ziemniaki zawierają także lekkostrawne węglowodany, oraz dużą ilość błonnika. Zawartość błonnika w ziemniakach działa delikatnie, nie podrażniając błony śluzowej jelit, tak jak to jest w przypadku surowych otrębów czy płatków górskich. Skórka ziemniaka posiada największą zawartość błonnika, co stanowi wystarczający powód, żeby najkorzystniej dla zdrowia sporządzać je w mundurkach.
Istnieje szereg przepisów z zastosowaniem ziemniaków. Jedną z propozycji dań ziemniaczanych są proste, pomysłowe i dosyć smaczne różyczki z ziemniaków. Danie, które syci także oczy.
Jak przyrządzić różyczki z ziemniaków?
Do przyrządzenia wykwintne wyglądającego i świetnie smakującego dania, nie zawsze potrzeba wyszukanych, drogich produktów. Czasami chęci oraz użycie wyobraźni może przemienić najzwyklejsze danie, w kunsztowne dzieło kulinarne, które zachwyci wszystkich swoim wyglądem, jak też zaskakującą kombinacją smaków. Przykładem takiego dania mogą być różyczki z ziemniaków. Wprawdzie zapiekane ziemniaki z masłem oraz przyprawami nie brzmią jak najbardziej wyszukana potrawa na świecie. Jednak warto dać jej szansę w podbijaniu kubków smakowych.
Przepis na różyczki z ziemniaków
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 80 g masła,
- kawałek twardego sera (np. parmezan)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wymyte ziemniaki pokroić, w tym celu można użyć krajalnicy lub dość ostrego noża, pokroić w cieniutkie plastry. W odpowiednim naczyniu rozpuścić masło, dodać do masła rozdrobnione, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz nieodłączne dla każdego przyprawy (np.zioła różnego typu czyli zioła prowansalskie, rozmaryn itd.), całość wymieszać. Pokrojone ziemniaki w plastry wrzucić do miski i zalać masłem z przyprawami, połączyć składniki, mieszając w taki sposób, aby każdy kawałek został oblany masłem.
Kolejny etap, to ten w którym trzeba ułożyć na desce do krojenia plastry ziemniaków, w taki sposób, żeby częściowo mogły nachodzić na siebie. Zwinąć je w rulony i przełożyć do formy przeznaczonej na muffinki, bez używania papilotek. Formę z zawartością włożyć do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać 30 minut, do momentu kiedy ziemniaki się zrumienią. Gdy danie się zapiecze, posypać różyczki solą i tartym serem. Świetnym dodatkiem ziemniaczanych różyczek jest drobno pokrojony szczypiorek lub zielona natka pietruszki.