Slime – a co to takiego?
Ostatnio wśród rodziców i dzieci bardzo popularna stała się masa, jaką jest slime. Zabawa nią sprawia wszystkim dużo frajdy i radości. Dzieci wręcz uwielbiają tzw. glutka. Co więcej uwrażliwia on także na zmysł dotyku i rozwija go poprzez doznania z miękką, gumowatą i lepką formą. Ta sensoplastyczna masa wprost idealnie nadaje się do wszelkich zabaw sensorycznych i pogłębienia czucia głębokiego. Choć slime można kupić w sklepie, nie zawsze jednak się udaje i nie jest to ekonomiczny wydatek. Często traci swe właściwości i potrzebny jest nowy, aby móc się nim cieszyć. Dlatego też, czy zastanawialiście się nieraz, jak zrobić slime w warunkach domowych? Wbrew pozorom to nic trudnego.
Slime domowy – dlaczego warto?
Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić slime, najpierw zastanówmy się, czy ma to w ogóle sens? Niewątpliwie wadą kupnego slime`a jest to, że się on po prostu nie opłaca do częstych zabaw, nasze portfele by znacznie ucierpiały, a tego chcemy uniknąć. Ta masa zrobiona własnoręcznie nie będzie nas kosztować dużo. Wszak przeważnie produkty do jej wykonania mamy we własnej kuchni. Ponadto gotowy slime może być bardzo szkodliwy dla alergików czy w kontakcie ze skórą lub po nieplanowanym spożyciu przez małe dzieci. Jego skład budzi szereg zastrzeżeń, często zawiera chociażby boraks.
Slime- przepisy
W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na to, jak zrobić slime samodzielnie. Poniżej zaprezentujemy kilka przykładowych i bezpiecznych przepisów na to, jak zrobić slime domowymi sposobami!
I Przepis na slime:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka soli
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- kilka kropel aromatu do ciasta (dowolnego, dla zapachu)
Przygotowanie:
- Wszystkie wymienione składniki wrzuć do garnka i podgrzej je mieszając aż do połączenia.
- Odstaw z palnika na moment do przestygnięcia.
- Jeszcze ciepłe możesz zagnieść na gładką masę.
- Masa slime jest już gotowa do działania.
II przepis na slime:
- barwnik spożywczy
- szklanka wody
- 3 łyżki stołowe łusek z babki jajowatej
- opcjonalnie kilka kropli aromatu do ciastu lub olejku zapachowego
Przygotowanie:
- Łuski zalej wodą i gotuj mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gdy masa zgęstnieje i łatwo odejdzie od garnka, jest już gotowa.
- Odstaw ją do ostygnięcia, możesz dodać barwnik gdy ostygnie lub w trakcie punktu pierwszego.
III przepis na slime:
- 4 małe słodkie pianki (lub dwie duże)
- woda
- olej
- cukier puder
- 4 kostki mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę i pianki włóż do naczynia oraz wlej łyżkę wody.
- Wstaw to do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund.
- Wymieszaj powstałą masę.
- Dodaj do niej łyżkę oleju i wstaw ponownie na 30 sekund do mikrofali.
- Cukier puder dodawaj stopniowo niewielkimi ilościami, mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji i rozciągliwości.
Slime – podsumowanie
Po przeczytaniu powyższej treści wiadomo już, jak zrobić slime w domowym zaciszu. Wystarczy spróbować, to nic trudnego. W każdej chwili, gdy tylko dziecko dopadnie nuda, możemy szybko temu zaradzić.